Domácí houskový knedlík

Uvařený domácí houskový knedlík
Hotový knedlík před krájením
500 gramů hrubé mouky, 250 ml plnotučného mléka, 2 gumovější housky, 1 vejce, 1 lžička cukru, 1 lžička soli, 10 gramů (1/4 kostky) droždí

Příprava
Housky nakrájíme na kostičky, promícháme s moukou a solí, nasypeme do mísy s vlažným mlékem. Přidáme celé vajíčko, cukr a rozdrobíme droždí. Velmi pečlivě si vypracujeme těsto - pečlivě znamená minimálně deset minut, do relativně hladké koule. Pokud vlastníme domácí pekárnu, tak necháme konat práci ji s tím jedním detailem, že housky přidáme po polovině hnětení - jinak by je úplně rozdrtila na kaši a v knedlících bychom si jich nevšimli. Mísu přikryjeme utěrkou a necháme v teplejším místě kynout přibližně hodinu. Poté si vytvoříme přibližně tři šišky (jak vypadá nerozkrájený houskový knedlík víte - podlouhlá šiška s placatějšími konci) - náš hrnec určí správnou velikost a množství (někdo může udělat čtyři a vařit na dvakrát), pamatujte že knedlík potom při vaření kyne.

Šišky necháme deset až patnáct minut odstát, mezitím si uvedeme širší hrnec s osolenou vodou do varu. Poté do něj vložíme houskové knedlíky, vaříme pod pokličkou přibližně deset minut z jedné strany a pak je otočíme a dovaříme devět minut. Po vytažení ho nezapomeňme propíchat, protože jinak se nám může stát, že se srazí a místo krásně nadýchaného knedlíčku budeme mít nějakou divnou tvrdou šišku. Domácí houskový knedlík bychom měli krájet buď speciálním kráječem a nebo nití - po uvaření je dost měkký a nožem by se nám nakrájené knedlíky dosti splácly (na chuti jim to neškodí, jen to vypadá divně). Nití krájíme tak, že ji podvlečeme pod knedlíčkem na šířku plátku a nahoře pomalu stáhneme, je to pomalejší než kráječem, ale s trochou cviku je výsledek také velmi dobrý.

Pokud vám nějaké menší množství houskových  knedlíků po jídle zůstane a nemáte k němu už přílohu, nevyhazujte ho, udělejte si třebas knedlíky s vajíčkem.

Žádné komentáře: