Suroviny: 1 cibule, 2 mrkve, 2 menší cukety, 400 g rajčat, 600 g mletého masa, malá plechovka rajčatového protlaku, 1/2 lžičky oregana a rozmarýnu, sůl, pepř, 125 ml vývaru z kostky, 125 ml červeného vína, 125 ml smetany, 40 g mouky, 60 g másla, 500 ml mléka, muškátový oříšek, 100 g strouhaného parmazánu
Příprava: Rajčata spaříme, oloupeme a zbavíme zrníček. Cibuli nakrájíme najemno, cukety, mrkev a rajčata na menší kousky. Ve větším kastrolu osmahneme cibuli, přidáme mleté maso a opečeme. Přidáme pokrájenou zeleninu a několik minut podusíme. Ochutíme rajčatovým protlakem, kořením, osolíme a opepříme. Přilijeme vývar a víno. Přikryté poklicí znovu podusíme asi 10 minut. Smetanu ohřejeme zvlášť a vmícháme do masové směsi. Mouku opražíme na 40 g rozpuštěného másla. Zalijeme mlékem a za stálého míchání povaříme. Osolíme, opepříme a ochutíme muškátovým oříškem. Do vymaštěné zapékací formy klademe střídavě vrstvu lasaní a masové směsi. Přelijeme bílou omáčkou, posypeme sýrem a poklademe vločkami zbylého másla. Zapékáme 30-40 minut v troubě vyhřáté na 200 °C.
Žádné komentáře:
Okomentovat