Jablečný ocet

1 kilogram jablek

Příprava
Budeme potřebovat nějaké nekovové náčiní - plast či dřevo, kterým se zbavíme u jablek bubáka, stopku odtrhneme a na nekovovém struhadle jablíčka nastrouháme. Jadřince i s nastrouhanými jablky zalijeme dvěmi litry převařené studené vody a nádobu přikryjeme. Deset dní ji necháme stát a během této doby ji promícháváme dřevěnou vařečkou. Po deseti dnech jablečný ocet scedíme přes gázu (pečlivě ji vymačkáme, ať nic nepřijde nazmar). Do dobře vymyté lahve vše přelijeme a odložíme na dalších deset dní - nyní již jablečný ocet nemícháme. Poté přelijeme vše do lahviček. Celou dobu co připravujeme jablečný ocet dáváme pozor aby suroviny nepřišly do styku s kovem.

Žádné komentáře: